Döner Robotu Kesme Bıçağının Takılması ve Bileme

Elektrik bağlantıları yapılan robot START/STOP tuşuna basılarak sıfırlanır. Sıfırlama işleminin ardından üzerinde bıçak takılı dahi olsa döner kesme işlemine başlanmadan önce mutlaka kontrol edilmelidir. Kontrol işlemi bıçağın doğru takılıp takılmadığını ve yeteri kadar keskin olup olmadığını anlamak için yapılır.

Sıfırlama yapılan makine SHARPEN tuşuna basılarak bileme hizasına getirilir. Bileme konumunda iken kızıl ötesi alıcının düğmesi kapatılmalıdır böylece bıçak takma işlemi sırasında motorun istenmeden çalışması önlenmiş olacaktır. (ROBOTUN BIÇAK TAKMA ÇIKARMA İŞLEMLERİ SIRASINDA TAMAMEN KAPATILMASI GEREKİR) Şekil 6’da gösterildiği gibi önce bıçak ardından bıçak sabitleme vidası yerine takılmalıdır. Bıçak elle tutulurken son derece dikkatli olunmalıdır. Bıçak elinizi kesebilir. Bıçak sabitleme vidası sol pasolu bir vidadır saatin dönüş yönüne açılır saatin tersi yönüne kapanır. Bu sıkma gevşetme işlemleri 6 numaralı parçanın ( şekil 7 ) ucu ile yapılmalıdır. Bıçak yerine tam oturtulmalıdır ve vidası iyice sıkılmalıdır. Tam oturmamış kesme bıçağı tehlikeli olabileceği gibi çalışma sırasında yuvaya sürterek ses de çıkarabilmektedir. Tırtırlı patates cipsi gibi döner kesilmesi kesme bıçağının oturmamasından kaynaklanan bir problemdir.

Döner Robotu Kesme Bıçağının Takılması ve Bileme

Şekil 6-: Kesme bıçağı montaj Şekil 7: Kesme kafası montaj

Bıçağın takılmasının ardından 3 numaralı parça takılmalı ve 4 ile 5 numaralı kulak vidalarının delikleri hizalanmalıdır. Sonra 6 numaralı parça da aynı deliklerle hizalanmalı ve 4 ile 5 numaralı kulak vidaları deliklerine dik olarak takılmalı öncelikle hafif bir şekilde sıkılmalıdır. 6 numaralı parçanın üzerine elle bastırılarak 4 ve 5 numaralı parçalar sıkılmalıdır. Tam sıkma işlemi 4 numaralı kulak vidası için 4 numaralı vidaya en yakın 6 numaralı parça yüzeyine iyice bastırılarak yapılamalıdır. Tam sıkma işlemi 5 numaralı kulak vidası için aynı şekilde 6 numaralı parçanın 5 numaralı kulak vidasına en yakın bölgesine iyice bastırılarak yapılmalıdır. Bütün sıkma işlemlerinin sonunda kesme bıçağının herhangi bir yere sürtüp sürtmediği hafif ve dikkatlice çevirerek kontrol edilmelidir. Sürtünme yok ise bileme işlemine geçilebilir.

Robotla beraber verilen bileme aparatını parmak koruma kauçuğu üzerinde iken kullananınız. Bileme işlemini başlatmak için SHARPEN (Bileme) tuşuna ardı ardına iki defa basılır ilk basışta robot kesme bıçağını bileme konumuna indirir, ikinci basışta ise kesme bıçağı dönmeye başlar. Bu işlem sırasında sürekli bi-bi-bi-biip sesi duyulur bu ses uyarı içindir. Şekil 8 de görüldüğü gibi bileme yapabilmek için Şekil 7 deki 7 numaralı tırtıllı somunlar ileri doğru döndürülerek bıçak ile 3 numaralı parçanın arası açılır. Bileme işleminden önce bıçağı kırılmalara karşı kontrol ediniz. Bıçak ağzında kırılmış parçalar var ise bu bıçak bileme aparatı ile bilenmemelidir. ŞEKİL’8 DE GÖSTERİLEN 10 NUMARALI İFADE BICAK İLE BİLEME APARATI ARASINDAKİ AÇIYI GÖSTERİR BU AÇI YAKLAŞIK 15 DERECE EĞİMLİ OLMALIDIR. AKSİ HALDE BİLEME OLMAYACAKTIR. SHARPEN TUŞUNA BASINIZ BIÇAK DÖNMEYE BAŞLAYACAKTIR. BİLEME APARATI İLE KESME BIÇAĞININ EĞİK İÇ TARAFINI, DIŞ TARAFINDA İNCE TABAKA BİÇİMİNDE ÇAPAK OLUŞUNCAYA KADAR BİLEYİNİZ. Bileme aparatını bileme sırasında ok yönünde ileri geri hareket ettiriniz. (Şekil 8)

Döner Robotu Kesme Bıçağının Takılması ve Bileme

Şekil 9-10: Bilemede Çapak Alma İşlemi, Bileme Aparatı ve Bıçak Pozisyonları

En yüksek keskinlik için Şekil 8’de  yapılan  işlem  sonrası  oluşan çapağın alınması gerekir bu işlem için ise şekil 9 deki gibi bileme aparatı ile ok yönünde ileri geri hareket ettirilir.
ŞEKİL 9’DAKİ 11 NUMARALI İFADE BİLEME APARATININ 2 DERECELİK BİR EĞİM VE HAFİF BİR KUVVETLE BIÇAĞA BASTIRILDIĞINI GÖSTERMEKTEDİR.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Dönerci Mehmet Afşar dedi ki:

    KUTLUYORUM
    ÖVÜNÇ KAYNAĞI
    BRAVO

  2. Emma Su dedi ki:

    Dear friend,

    Good Day!

    This is Emma from LUK knives Co., Ltd., a factory specialized in manufacturing and exporting doner kebab blades for 15 years.

    We have made kebab blades of almost all size and shapes for kebab slicer like Ceylan, Dost, Potis, Tandir, Jet, Devran, etc. Our kebab blades are very popular among our customers, and we make stocks more than 10,000pcs blades every month.

    If any interest, please contact me, I will be very happy to help you.

    Best regards,
    Emma
    Email: sales55@luk-knife.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.